Om Grimkjell

Hvem VAR Grimkjell?

Fra Store Norske Leksikons artikkel: 1000-tallet, angelsaksisk geistlig, Olav den helliges hirdbiskop og rådgiver i geistlige spørsmål, virket for kristendommens utbredelse i Norge og nevnes både i kongesagaene og i de gamle norske lover som Olavs medhjelper ved innførelsen av den første kristenrett. Grimkjell spilte også en fremtredende rolle i helligkåringen av kong Olav i 1031. Han nevnes siste gang 1046, da han var til stede under forliket mellom Magnus den gode og Harald Hardråde.

Hvem ER Grimkjell?

Grimkjell e hattmainngrimkjells epost

2000-tallet, trøndersk betongkatolikk, virker for kristendommens utbredelse i Norge og nevnes ikke i kongesagaene. Grimkjell spiller en relativt tilbaketrukket rolle med kone og barn på Mortensrud i Oslo.

HVA er Grimkjell?

Grimkjell er et åsted for trøndersk-katolske betraktninger og gromtaler over ymse tanker og ord, gjerninger og forsømmelser i fortid og nåtid.

«Gromtaler»???

I utgangspunktet ble ordet «gromtale» foreslått i 2006 som en norsk oversettelse av det engelske «blurb». «Grom» gir positive assosiasjoner og inspirerer til anvendelse også for andre ting enn reklame.  «Gromtale» kunne også tenkes å betegne en form for sivilisert debatt – en debatt der deltagere utviser god netikette og søker å avdekke enighet såvel som uenighet.

Dominikanerpater Timothy Radcliffe O.P. var inne på noe lignende i en preken han holdt i 1993:

Tanken bak den gamle disputas var at man ikke seiret ved å påpeke opponentens feil, men snarere ved å vise at han hadde rett, om enn bare delvis. Fremfor å rive ham ned ved å vise hvor feil han tok, måtte man finne et sted der man kunne godta det minstemål av sannhet som han eide. Det var en diskusjonsform som bygget fellesskap og konsensus […] Det vi har å tilby Kirken i vår tid er et sted der debatt kan finne sted, debatt uten redsel for sannhet, ordskifte som bygger fellesskap.

1 kommentar (+add yours?)

  1. Skjennepreken « Grimkjell
    aug 25, 2009 @ 23:06:20

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: